Aankomst in Bolivia
Door: La famiglia
Blijf op de hoogte en volg Luc
19 Juli 2008 | Bolivia, La Paz
Puno hebben we nu enkel als overnachtingsplaats gebruikt, we komen er later nog terug om de Uros-eilanden (rietelianden) te bezoeken.
Op de weg naar La Paz rijden we met een privé-bus langs de oevers van het Titicaca meer, op 3800 m het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Echt mooi: azuurblauw water, glinsteringen op het water van een stralende zon. Voor een duik is het water echter te koud. 9gr C is immers een te groot verschil met onze duik in het warmwaterbad.
Na een viertal uur komen we aan de grenspost in Desaguadero. Desaguadero betekent immers de overloop, hier letterlijk de enige rivier die vertrekt vanuit het meer.
Het is hier een drukte van jewelste, je houdt dit niet meer mogelijk in 2008 hoe hier de grens dient overgestoken te worden !
We besluiten meteen een koerier met bakfiets in te huren om onze koffers de grens over te helpen brengen.
Je kan immers niet met een voertuig hier de grens over. Er zit niets anders op dan alles weer uit te laden en op de bakfiets over te laden welke ons zal volgen tot in Bolivia. We dienen eerst via een kantoortje van de grenspolitie een stempel op ons visum te laten zetten voor we een uitreisstempel kunnen bekomen voor Peru. In dit kantoor wordt er geduwd en getrokken waarbij later blijkt dat het fototoestel van Filip een nieuwe eigenaar heeft bekomen. Met dertien stonden we erbij en niemand die iets gezien heeft. We laten dit de pret niet bederven, het is immers maar een camera welke vervangbaar is...
Vervolgens dienen we ons naar de immigratiedienst van Peru voor onze uitreisstempel. We kunnen nu pas de brug oversteken naar Bolivia. Je merkt meteen het verschil in lokale bevolking. klederdracht, hoedendrachten ja zelfs het uiterlijk van de Bolivianos is anders, armer.
Opnieuw naar de immigratiedienst waar we opnieuw allemaal een
document dienen in te vullen voor we een inkomstempel kunnen gaan halen
De grenspolitie doet heel gewichtig en uiteindelijk stellen hun handelingen niets voor. Je voelt hier een bedreigende sfeer.
We moeten nog een hondertal meter verder lopen voor we onze Boliviaanse bus bereiken, het comfort is beduidend minder dan de Peruaanse busjes tot nu.
De rit naar La Paz zal nog een anderhalf uur duren. Het doet wel deugd om eems aafalt te voelen na de zeer erbarmelijke staat van de weg de laatste kilometers in Peru.
Voor we La Paz binnenrijden stoppen ze op een mirador met een prachtig uitzicht op de vulkanen rond La Paz met een een hoogte van meer dan 6000 m.
Iets later stoppen we voor het hotel in een heel drukke winkelstraat. Het hotel is gelegen op de vierde verdieping van een gebouw.
De kamers zijn terug meer dan in orde.
We besluiten meteen de stad in te duiken. Een stad met enorme contrasten en een heel druk stinkend verkeer. Ook hier gelden blijkbaar geen verkeersregels. Onze begeleider leidt ons naar een Argentijns restaurant. We eten hier een biefstuk zoals we die nog niet veel gegeten hebben.
Rond 22.00 uur terug in het hotel na een zware klim, La Paz is immers steil in een vallei uitgebouwd. Hoe hoger, hoe armer de mensen.
We kunnen ons nog eens uitslapen !
Deze morgen om 09.00 klaar voor het ontbijt. Om 10.00 uur de stad in voor een vrije dag, uiteraard de ideale gelegenheid om nog wat aankopen te doen. Ter hoogte van de kathedraal zien we de eerste schoenpoetsers. We kunnen de verleiding niet weerstaan om Maxim zijn schoenen en Anneke haar laarzen te laten poetsen.
Iets later lopen we twee heel jonge schoenpoetsers tegen het lijf welke respectievelijk 10 en 13 jaar oud zijn, Ruben en Juan. De ene zegt ons dat hij de mobiele school kent!
De poetsbeurt van Herman kost uiteindelijk 2 bolivianos.
We gaan verder naar het centrale plein in La Paz waar het regeringsgebouw staat. Een kleine haarbal steelt hierook de show en vindt het niet leuker dan alle duiven op het plein steeds de hoogte in te jagen.
Tijd voor wat Boliviaanse cultuur: een bezoek aan het muziekmuseum in de oude koloniale wijk, de kids konden de instrumenten bespelen.
Bij onze terugkeer naar het centrum passeren we een pleintje waar er een meeting is van een politieke partij: movimientos sin miedo. Het logo van deze partij doet ons weer stilstaan. het is een afdruk van een hand met diverse kleuren...
Later in de middag is het shoppingtime, het is opvallend hoeveel hier gebedeld wordt.
Ook het aantal schoenpoetsers is niet te tellen hier.
De mensen die bedelen hebben echt honger. het is ontroerend te zien hoe blij ze zijn met wat koeken of een zakje popcorn die we nog op zak hebben of kopen.
We kunnen het niet laten opnieuw de Argentijn te bezoeken. De rest van onze lekker vlees wordt verdeeld voor de straatkinderen.
Morgen opnieuw om 07.00 uur aan de bus voor een lange trip naar Uyuni, het zal een busreis worden van 12 uur !
P.S geef onze haarbal een kusje, mooie foto´s !
Tot één dezer ...
Zonnige groeten vanuit La Paz !
20 Juli 2008 - 05:49
Marleen [ Zus ]:
Aan Anneke,Filip en Dorien
Wat je allemaal niet moet doen om de grens over te geraken,je kan het nauwelijks vatten.Ik vindt het erg dat jullie camera gestolen is,maar zoiets gebeurt veel.Zeker met een massa volk eromheen,maar zoals jullie zeggen,laat dat de pret niet bederven.Ben wel wat geschrokken van het arme volk daar!!schoenpoetsers,bedelaars en mensen die je blij kan maken met een koekje of wat restjes van eten.En wij maar klagen als onze t.v. het niet doet!!!!!!.En zusje ga je uw laarzen proper kunnen houden tot je weer thuis komt (grapje).Vele groeten aan jullie allen,
Marleen,Guy en Fleurtje -
20 Juli 2008 - 06:46
Marc:
Maai, Maai, Koen en Lieselot op de vóórpagina. Ze zien er nog altijd goed uit. Koen is zeker al gerecupereerd van de Pisco.
In vergelijking met daar, hebben we hier nogal een luxe sociale zekerheid.
Luc, als ik mij niet vergis, zijt gij zeer vroeg op om uw overvloedig proza te schrijven. Trouwens, ook Marleen, was er vandaag zeer vroeg bij.
Groetjes. -
20 Juli 2008 - 08:47
Alain:
Alleen al het gedoe met de bagage tot nu toe is stof voor avontuur zo lijkt.Nog veel moed in jullie queeste.
heel veel groeten -
20 Juli 2008 - 12:19
Ann En Bruno:
Beste Rita, Luc, Lieselot en Maxim (en uiteraard ook alle andere medereizigers), na PC problemen vallen wij wat later in. We hebben de reisverhalen in één ruk uitgelezen. We zijn nooit in Zuid Amerika geweest maar dankzij jullie sfeerbeelden kunnen wij ons moeiteloos onderdompelen in de omgeving. Er ligt voor schrijvers van het verslag heus nog toekomst in de journalistiek!
Niettegenstaande de overweldigende omgeving zal het voor jullie niet steeds makkelijk zijn. Toch hopen we dat jullie uit deze reis veel energie en mooie herinneringen putten. Aan allen de groeten en laat de pisco smaken.
A&B -
20 Juli 2008 - 18:39
Karin:
Het hoogtepunt van de reis komt dichterbij... Gisteren hebben we nog een docu gezien over La Paz. Mensen leven daar in armoede. Wij volgen jullie berichtjes hier dagelijks (eerste werk als we wakker worden). Het is echt een héél speciale reis. Ook voor de kids. Voor ons Isabelle, nog vele groetjes & knuffels van Kato. Morgen vetrekt ze op kamp met de scouts. Heel veel liefs van ons allemaal xxx -
20 Juli 2008 - 23:13
Mieke:
ik heb enorm genoten van jullie reisverslag en zeker van de foto's: mijn toffe collega op de frontpage! zo moet het zijn!
en maxim, blinken je schoenen?
fijn dat er mensen zoals jullie zijn die hun koekjes en "restaurantrestjes" met anderen delen!
ik moet nu dringend gaan slapen, t is hier nu 1.15, ik veronderstel dat het bij jullie rond 18.00 moet zijn
heel veel groetjes van ons allemaal!
tot morgen! -
21 Juli 2008 - 08:52
Liliane:
De grens.... dat is onvoorstelbaar ! -
21 Juli 2008 - 14:13
Christine En Co :
Onze kids op kamp wij hier thuis want wat doe je met zo een weer ? Op de computer om jullie te volgen. Jullie komen allemaal terug in België met propere schoenen maar ook met een andere kijk op het leven. Blijf genieten, blijf ons schrijven met af en toe een foto ... Dan weten we ook weer even hoe goed we het hier hebben -
21 Juli 2008 - 20:07
Annemie:
Amaai, wat jullie allemaal meemaken! De invloeden van zo'n volledig andere cultuur moeten wel overweldigend zijn. Het schrille contrast van de armoede daar, met onze overvloed, moet wel tot nadenken stemmen. En wij inderdaad maar zeuren over kleinigheden... Waarschijnlijk zullen jullie als "andere" mensen terugkomen. We blijven uitkijken naar jullie schrijfsels! Daaaaaag!