Alegría - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Luc Vancoillie - WaarBenJij.nu Alegría - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Luc Vancoillie - WaarBenJij.nu

Alegría

Door: Luc en Rita

Blijf op de hoogte en volg Luc

23 Februari 2011 | Bolivia, Sucre

Deze morgen ontwaakten we hier met een stralende zon. We hadden besloten pas in de namiddag mee te gaan met het schooltje en zouden van de gelegenheid profiteren om Sucre zelf verder te verkennen. Op aanraden van de vrijwilligers hier stapten we naar de Mirador Ricoleta. Deze zou het mooiste uitzicht bieden op de Stad na wat klimwerk.
De zon brandde letterlijk op onze huid en de zonnecreme uit Belgie gaf duidelijk niet voldoende bescherming aan onze huid ondanks dat het een factor 30 was. We dienden eerst een factor 45 te gaan kopen om de verdere rode verkleuring van onze huid tegen te gaan, we begonnen te veel op de Bolivianos te trekken of is het beter gezegd echte Morales...
De Mirador bleek inderdaad de moeite meer dan waard, een overdekte passage bood bescherming aan de zon en gaf een prachtig uitzicht over Sucre. Aan de overzijde van het plein was er een museum gelegen in een oud klooster. Van de gelegenheid maar gebruik gemaakt om hier even te gaan kijken, we kregen met twee franse studentes een prive rondleiding. Na een snelle rondleiding stonden we een half uurtje later terug aan de poort. Het klooster ging dicht voor toeristen om 11.30 uur gezien de 8 paters om dat uur gingen eten en geen contact wensten met toeristen. Het lijkt hier een uitstekende onderduikadres voor in het nauw gedreven geestelijken in Belgie...

Tegen drie uur terug naar CERPI waar de wijk Alegría, wat vreugde betekent,op het programma staat. De weg gaat eerst een half uurtje over asfalt en daarna kunnen we onze ogen niet geloven, door de regen die om 3 uur begonnen is ligt de ´weg´ er verzadigd bij, dit doet ons denken aan de rit van twee jaar geleden van La Paz naar Uyuni maar dan nog veel erger, we vrezen op sommige plaatsen dat we er niet door geraken: De huizen worden erger en erger, je kan nauwelijks vatten dat hier gezinnen wonen. Op een bepaald moment begint Rene te toeteren, het teken voor de kinderen dat we er aankomen en meteen stormen een aantal kinderen uit een bouwvallige woning, wij noemen het een barak, naar de weg om eem stuk te kunnen meerijden. Hoe verder we vorderen hoe meer kinderen meerijden. We stoppen in de nabijheid van een school. De straten en huizen geven een ongelooflijke indruk op ons. We dachten al veel gezien te hebben maar dit tart onze verbeelding. Veel huizen hebben geen licht of stromend water.
De straten zijn een modderige brij, echte dreven waar niemand van ons zin zou krijgen om te gaan wandelen. De kinderen lopen hier door op sandalen, schamel gekleed en wij hebben doorheen onze goede kledij zelfs kou...De lach op de gezichten van deze kinderen verwarmd ons meteen. Ze weten nog niet wie we zijn, ondanks hun armoede zijn ze gelukkig. Gezien het winderig is en hevig regent moeten we een onderkomen zoeken op de speelplaats van de school onder een afdak. De sessie zal verkort worden. Gladys zegt ons dat er normaal tussen de 50 en 80 kinderen komen maar door het slechte weer zien we er maar een twintigtal. Gladys legt hun uit wie we zijn en toont samen met ons de tekeningen van de leerlingen van ons Lotje. De kinderen kunnen het niet goed begrijpen dat kinderen, leeftijdsgenoten aan de andere kant van de wereld vriendje willen zijn met hun en hun veel liefs toe wensen, ze stralen opnieuw als ze dit vernemen. Gezien de regen en magere opkomst is er vandaag geen gastoptreden van papa en mama Morales. Er worden nog wat foto´s genomen voor Lotje haar klas zodat de kinderen kunnen zien dat hun tekeningen in de smaak vallen hier.
Opnieuw wachten een aantal kinderen op een knuffel van ons, ze stralen als je ze een beetje aandacht, een knuffel of een zoen geeft. Sommigen hebben het koud gezien ze pover en schamel gekleed zijn. Hier willen we iets aan doen denken we op dat moment gezien de winter nog moet komen hier....
Wanneer we vertrekken keren ze allemaal met een brede glimlach huiswaarts, geluk is hier echt eenvoudig terug te vinden op de gezichten van deze kinderen ondanks hun levensomstandigheden en toekomstperspectieven.ç
Rene heeft gans de tijd met Carlitos een jongen die we nog herkennen van twee jaar geleden mee geholpen om zijn huiswerk te maken, ondanks dat hij werkt op straat heeft hij toch gaan studeren, dit geeft een goed gevoel dat sommigen toch de cirkel doorbreken.
Gelukkig geraken we door de aanhoudende regen en de steeds slechter berijdbare weg terug.
Het woord "alegría2 heeft voor ons na ditalles gezien te hebben een dubbele betekenis.

We hebben ondertussen een bijzonder gevoel, de 24 ste zal vijf uur langer duren dan normaal, wanneer we dit typen is de 24 ste reeds begonnen in België, alsof we het twee keer moeten doorstaan. Dat onze familie en in het bijzonder Lotje en Maxim zo ver af zijn is nog eens zo moeilijk voor ons....

We weten dat ze in goede handen zullen opgevangen worden vandaag....XXXXX

• 24 Februari 2011 - 05:48

Conny:

Luc en Rita, ook mijn dag begint hier telkens met het lezen van jullie belevenissen... geniet er nog van! ik blijf met jullie meereizen. Dikke warme knuffel xxx

• 24 Februari 2011 - 05:53

Roger En Linda:

Men zegt dat na regen de zon schijnt ,dat zelfs verdriet verdwijnt .Toch kunnen zelfs de grootste krachten de pijn niet zomaar verzachten .
    Wij denken vandaag aan Enzo .

Groeten

• 24 Februari 2011 - 06:06

Annemieke:

misschien slapen jullie nu nog . het is hier 6.49 daar 1.49 ... al zal slapen vannacht wellicht moeilijker gaan.Net als anneke is dit telkens een rare week , waarbij je stukje voor stukje een pijnlijke muur lijkt op te klimmen , vandaag worden de steentjes van de muur uren , vanaf 15u minuten ... om er bovenop te raken ?we weten dat achter de muur de grote vlakte ligt van verlangen.er is niks te zien ... en toch trekken we verder door de leegte in de hoop dat we op het einde dat ene zien ... wat achter ons ligt maar waar we blijven naar uitkijken.
    luc , rita ,maxim en lotje ,en heel de familie die op het thuisfront troost bij mekaar zoekt , het is toch den enzo die ons hier allemaal wakker houdt , die ons als mensen een beetje menselijker maakt .Misschien kan er eens werk gemaakt worden van een soort fonds dat naar Enzo wordt genoemd en waarin al deze vrienden af en toe een centje bijdragen om de kindjes daar wat warme kledij , medicijnen , schoolgerief,,,te bezorgen.
    Ik hoop dat de regenwolken vandaag even wijken en jullie hartjes verwarmen met een hemelse zonnestraal xxxx

• 24 Februari 2011 - 07:00

Tim:

Brief aan ENZO om het even waar je bent . . .

Vandaag is het 6 jaar geleden dat jij er plots niet meer was.
    Zes jaar is een hele tijd, we zijn allemaal wat groter, wijzer . . . geworden. Maar zes jaar lijkt me ook kort want ik herinner me die dag nog keigoed.
    Ik denk nog veel aan alle fijne dingen die we samen deden.
    We vonden het niet leuk dat we na de lagere school elk een andere kant opgingen. Maar we zouden vrienden blijven voor het leven. Helaas was jouw leven veel te kort.
    Maar ENZO ik hou me aan die belofte, jij bent en blijft mn beste vriend. Voor altijd in mn hart.
    Ik mis je en dat gevoel is ook voor altijd . . .

Dikke knuffel van TIM xxx

• 24 Februari 2011 - 07:18

Christine:

Soms is er zo veel wat we voelen,
    maar zo weinig wat we kunnen zeggen . . .
    Dit is zo een dag een " ik kan nooit meer vergeten" dag.
    Een dag met Enzo in ons hoofd maar zeker in ons hart.
    Enzo voor jullie deze week toch wat dichterbij . . .
    Veel genieten en jullie toch ook sterk houden,het zal een emotionele dag worden maar met de hulp van Enzo lukt het wel.
    Lotje, Maxim en gans de familie ook voor jullie veel sterkte xxx

• 24 Februari 2011 - 07:49

Ilse:

Mijn werkdag begonnen met het lezen van jullie reisverslag. Het mag gezegd, je slaagt erin om ons met je woorden te laten voelen alsof we het mee beleven, is steeds beklijvend.
    Vandaag extra moeilijke dag, maar de kindjes van Sucre en de wetenschap dat Enzo écht wel een verschil gemaakt heeft voor hen, zullen jullie erdoor sleuren. In het even natte België wordt er evenzeer aan hem gedacht...
    Ilse

• 24 Februari 2011 - 07:49

Ann :

.... ook hier is de dag met regen begonnen... alsof de hemel meehuilt om het onnoemelijke verdriet dat zich vandaag onherroepelijk in al zijn intensiteit terug zal laten voelen... maar hoever iedereen vandaag ook van elkaar verwijderd is, we zijn allen samen in ons denken aan Enzo... een warme knuffel aan jullie beiden daar en aan jullie Lotje en Maxim thuis X

• 24 Februari 2011 - 10:16

Magali:

Giliano zei gisteren aan tafel , 6 jaar
    geleden was het ook "donderdag"...
    Weet dat we aan "jullie" denken...
    grtjes x

• 24 Februari 2011 - 10:32

Carine En Eric:

Gisteravond werd de donderdag al ingezet... Marieke haar verjaardagsdrink. Altijd wat dubbel... Enzo zat in gedachten tussen de andere kinderen in. Heel de dag is hij bij ons. We zien met moeite de schooldag eindigen...
    Ik vind het idee van Annemieke prachtig... Ik was net hetzelfde aan het denken vooraleer ik de reacties gelezen had. Misschien zelfs ook een soort "transport" met kleren van hier? Vooral winterkleren - schoenen dan? We smijten zoveel weg...
    Is dat haalbaar om dat ginder te krijgen?

• 24 Februari 2011 - 11:37

Annemie:

Normaal gezien is mijn woordenschat veel uitgebreider...
    Veel sterkte vandaag...

• 24 Februari 2011 - 13:16

Karline En Patrick:

Een mooi verhaal en prachtige foto's, iets waar Enzo fier op zou zijn....
    We denken aan jullie, veel sterkte.

• 24 Februari 2011 - 15:51

Juf Hilde:

Luc en Rita, ik heb zojuist jullie mooie verslagen gelezen. Ze zijn zo treffend geschreven en bij het lezen is het alsof je het werkelijk voor je ziet.
    Trek jullie vandaag vooral op aan de vriendschap van de kinderen en de mensen die jullie daar kennen.
    Weet dat hier thuis heel wat mensen nog aan Enzo denken. Ik verschiet ervan hoe snel de jaren vooruit gaan.
    Ook al ben ik niet meer op school, toch denk ik nog vaak aan de tijd van toen.
    Mooie herinneringen bewaren we in onszelf. En zo hebben jullie er beslist veel van Enzo en jullie gezin.
    Sterkte ! En veel liefs.

• 24 Februari 2011 - 17:46

Els:

Luc, Rita, Lotje en Maxim,
    we denken aan Enzo, we denken aan jullie. En wat inderdaad in vorige verslagen duidelijk werd, Enzo is er in geslaagd bergen te verzetten, en vriendschap veel verder uit te breiden dan een rondje rond de kerk.
    Dat heeft hij toch wel knap gedaan.
    Neem de warme zonnestralen als warmte van Enzo, drink de regen als levenswater wat je krijgt, geniet van de lach van kinderen als blijven we allemaal een beetje kind.
    Liefs, Els

• 24 Februari 2011 - 18:24

Els En Dirk:

Lieve Luc, Rita, Lotje, Maxim.. en Enzo,

Als er voor "iets" geen woorden zijn..kunnen we maar beter "stilletjes" zwijgen..maar met een verhaaltje heb je meestal wel een beetje respijt...."op reis" gaan...het past bij jullie.. en bij Enzo.. Op een dag
    nam de mier afscheid van de eekhoorn. 'Ik ga voor geruime tijd op reis', zei hij, 'maar ik weet niet voor hoe lang. Ik neem dus maar zó afscheid dat het ook voor heel lang kan zijn'. Zij schudden elkaar vijf keer de hand en omhelsden elkaar ook zoals het bij een afscheid voor lange tijd hoort.
    'Laat je nog iets van je horen?' vroeg de eekhoorn.
    De mier had zich al omgedraaid en riep, terwijl hij langs het bospad liep : 'ja!' Even later was hij uit het gezicht verdwenen en bleef de eekhoorn alleen achter. Wat zou het voor reis zijn? dacht hij. Maar hij wist hoe weinig je kon zeggen van reizen die nog moesten beginnen.
    Niet lang daarna ontving de eekhoorn een brief : "beste eekhoorn, ik ben nu volledig op reis. Ik heb je beloofd dat ik iets van mijzelf zou laten horen. Als je straks een uitroepteken leest laat ik iets van mij horen. Lees je goed? Let op!
    Op dat moment klonk er een zacht gefluit dat onmiskenbaar het gefluit van de mier was. 'Mier!', riep de eekhoorn opgetogen. Hij draaide de brief om en om, keek tussen alle letters en toen in de envelop en op de grond, maar er was geen spoor van de mier te bekennen. Hij begon opnieuw te lezen, en weer hoorde hij, toen hij het uitroepteken las, hetzelfde zachte gefluit. Als hij lang naar het uitroepteken keek kon hij zelfs een liedje van de mier herkennen dat de mier dikwijls floot. Hij deed de brief in de envelop en legde hem op de tafel naaste zijn bed. Hj moet héél ver weg zijn, dacht de eekhoorn. Maar... hij denkt aan mij! De zon scheen en de eekhoorn ging op de tak voor zijn deur zitten. Maar telkens stond hij op en ging hij naar binnen om de brief opnieuw te lezen, en telkens als hij bij het uitroepteken kwam hoorde hij weer het zachte gefluit van de mier die van ver weg iets van zich liet horen.En telkens schudde de eekhoorn zijn hoofd, glinsterden zijn ogen en dacht hij : mier, mier, mier!
    (Toon Tellegen)
    Ieder zal hier het zijne van denken... maar dat wij allen hetzelfde zullen denken.. daar ben ik vandaag zeker van...

xxx
    Els en Dirk

• 24 Februari 2011 - 19:02

Maria:

24 februari, een dag die zes jaar geleden een verschrikkelijke invulling kreeg. Een dag dat je elk jaar opnieuw weer uit de scheurkalender zou willen verwijderen. Rita, ik zie die brede glimlach op je gezicht tussen die kinderen, maar diep vanbinnen in jou zit een ander gevoel. Een verdriet dat met geen enkel project kan worden weggenomen. Maar jullie zijn er in geslaagd om het een prachtige invulling te geven, een ENZO-betekenis. Tussen liefde en leegte

• 24 Februari 2011 - 20:09

CHRISTINE:

ai ik was er deze ochtend al , twee keer op een dag mag wel deze dag . . .
    Gewoon super wat jullie daar doen, wil dit ook, maar is beetje ver . . .
    Annemieke en Carine ik doe mee ...
    Knf Christine xxxxx

• 24 Februari 2011 - 20:51

Marie-Claire En Paul:

Wees gerust,je weet het van te voren,
    blijheid wordt uit droefenis geboren.
    En uit het zand ontspringt de held're bron
    In elke regendruppel zit 'n vonkje zon. (Toon Hermans)
    Moge dit vonkje zon op deze moeilijke dag je hart verwarmen.
    Dikke knuffel.
    Marie-Claire en Paul.

• 24 Februari 2011 - 22:57

Dirck En Leen:

Dag Rita en Luc,

Bedankt voor jullie boeiende reisverslag en mooie foto's.
    Deze dagen en vooral vandaag zijn onze gedachten bij Enzo en jullie.

Veel liefs van ons en

'n knipoogje van onze Grim...

• 25 Februari 2011 - 07:57

Peggy:

Dag Luc en Rita,
    Tijdens het rommelen in mappen vol schoolmateriaal vond ik eergisteren een ontzettend lief briefje van Enzo...
    Ontwapenend mooi en eerlijk...
    Ik denk dat het geschreven is net voor hij Carolus zou verlaten. ' Ik hoop dat ik je nog vaak ga zien', schreef hij.
    Als ik dat lees ... kippenvelmoment... en dan denk ik ' Ja, je ziet me vast nog'. ( zo voelt het toch )
    Net zoals hij jullie nu zal zien en niet-te-doen trots zal zijn!
    Gisteren stond ik bij jullie aan de deur en hoorde intussen via Lotje waar jullie zijn. Wanneer jullie terug zijn, kom ik langs... met het briefje... voor jullie.

Enne ... ik ben ongelooflijk blij dat ik Enzo heb mogen kennen en dat ik er op een dag als gisteren over kan vertellen aan mijn kinderen.

Een knuffel en tot gauw