Donderdag de 24 ste....... - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Luc Vancoillie - WaarBenJij.nu Donderdag de 24 ste....... - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Luc Vancoillie - WaarBenJij.nu

Donderdag de 24 ste.......

Door: Luc en Rita

Blijf op de hoogte en volg Luc

24 Februari 2011 | Bolivia, Sucre

Toen we gisteren gingens slapen was het in Belgie reeds de 24 te....Na een slapeloze nacht hebben we rond 8 uur algauw even gebeld met Lieselot en Maxim, een beetje ouderlijke bezorgdheid om te weten te komen hoe het met hen ging op deze moeilijke dag.
Toen we deze morgen ontwaakten was het hier nog steeds aan het regenen, reeds meer dan 15 uur aan een stuk: Om half tien hadden we afgesproken met Gladys en Rene op de Plaza de 25 Mayo, het centrale plein in Sucre waar we in 2008 de eerste maal het schooltje zagen staan in Sucre met gans de familie. Tegen half tien bemerken we het busje zonder schooltje erachter en enkel met Gladys en Rene. Ze vertelden dat ze met de kinderen afspreken dat als het hevig regent ze niet met het schooltje werken gezien de meeste kinderen hier leven van schoenen te poetsen of auto´s te wassen. Zelf hadden we in afwachting van hun er nauwelijks opgemerkt op het plein.
We hebben voor de zekerheid nog twee toeren gedaan op het plein doch geen kinderen te zien. Gladys en Rene stelden voor om van deze natte gelegenheid gebruik te maken om inkopen te gaan doen.
Ze hadden op ons verzoek een lijstje opgesteld met enkele noodzakelijke en dringende zaken die ze nodig hadden voor het schooltje en de kinderen. We passeerden eerst langs een kleine schrijnwerkerij waar we vier bankjes en een opplooibare tafel bestelden, het aantal bankjes dat ze ter beschikking hadden was onvoldoende om de vele kinderen in de wijk Alegrìa van een plaatsje te voorzien. De schrijnwerker zijn kinderen kwamen tevens wekelijks naar het schooltje, uiteindelijk een dubbel doel, hulp voor het schooltje en steun aan de lokale schrijnwerker.
Vervolgens enkele spanriemen gaan kopen om het schooltje vast te bevestigen op het aanhangwagentje en dat dit nodig is hebben we zelf gisteren kunnen vaststellen. Een zonne/regentent was de volgende aankoop zodat bij hevige zon og regen de kinderen kunnen schuilen. In de namiddag nog even de apotheek binnen voor een set noodzakelijke medicijnen. Nog twee plastiek opbergboxen en nog twee gezelschapsspelletjes Scrabble, hiervoor hebben we vijf winkels moeten aflopen om er eentje te vinden...Volgens Gladys zijn deze te duur en worden deze nauwelijks verkocht waardoor ze moeilijk verkrijgbaar zijn.
Het geld dat we ter beschikking hebben gekregen van familie en vrienden is dus vandaag meer dan goed besteed.
Door al deze aankopen zijn we letterlijk de dag doorgesleurd. Enzo was niet ver weg, toen we de spanriemen kochten stond er een pop in de winkel met een overal aan met hierop het logo van Ferrari....
Met het thuisfront werd uitgebreid telefonisch contact onderhouden.
Vanavond gaan we eten met alle vrijwilligers die hier momenteel aan het werk zijn en met Gladys en Rene....
Morgen staat de Mercado de Campesinos op de kalender, deze plaast kennen we nog van de vorige reis....
Het voorstel om kledij naar hier te zenden zullen we thuis eens bekijken met een aantal mensen die hieraan willen meewerken, de nood voor de kinderen uit de arme wijken is zeker aanwezig...

• 24 Februari 2011 - 23:50

Herman:

Een gelijkenis met Sucre was er alvast in het weer vandaag in België. Tristesse troef, het hoort erbij op deze 24 februari . De eerste keer zonder jullie aanwezigheid op deze "verjaardag".
    Wij hebben alvast spaghetti gegeten met de ganse familie. Om een klein beetje dichter bij jullie te zijn had Anneke er bollie spaghetti van gemaakt.
    ' t deed goed samen te zijn, Enzo dichtbij in een gesprekje en met zijn foto aan de muur. Ook al werd er niet continu over Enzo gesproken, je zag iedereen heimelijk naar die foto kijken, de gezichtsuitdrukkingen spraken voor zich. We hopen in ieder gval Maxim en Lieselot er een beetje mee door de avond heen geholpen te hebben.
    Lieve groeten vanuit de JF Willemsstraat.
    Herman

• 25 Februari 2011 - 16:06

Christine:

Zelfs het winkelen is daar een hele belevenis, hier gewoon alles te krijgen wat we willen,kaartje pakken "biep biep" en het is betaald.
    Ge hebt vandaag niet veel kindjes gezien maar toch heb je er weer veel gelukkig gemaakt.
    Ik begin trouwens weer last te krijgen van computer verslaving, die verslagen zijn dan ook super goed geschreven.
    Fijn dat jullie daar elke dag tijd voor maken.
    Tot later, hou jullie goed xxx

• 25 Februari 2011 - 18:16

Annemieke:

ben met bobke even tussen de batibouwmieren gekropen.pas op best gezelllig maar als ik dan bedenk hoe wij hier in overvloed worden overspoeld en jullie daar met kleine middelen veel verwezenlijken en vooral een "echte " glimlach als dank ontvangen dan denk ik vaak waar zijn we mee bezig. hoop vanavond na een quizke de maxim nog te zien.fijne kerel , net als zijn broer ... daar zijn we van overtuigd xxxx

• 25 Februari 2011 - 20:26

Anneke,Filip,Dorien:

Dag Rita en Luc,
    Anneke en Herman hebben
    ons allen weerom eens warm
    ontvangen.
    Het deed deugd 's avonds mekaar
    eens goed te kunnen knuffelen en
    gewoon er zijn voor mekaar.
    We hebben jullie wel gemist.

Dikke zoen XXX